Yli 20-vuotias Econia on talouden, henkilöstöhallinnon ja liiketoiminnan moniosaaja

Econian kasvutarinassa heijastuvat yrityksen arvot ja toimintaperiaatteet. Reilun 20 vuoden aikana muutaman hengen konsulttiyrityksestä on kasvanut merkittävä talous- ja henkilöstöhallinnon sekä liiketoiminnan kehittämisen asiantuntija. Kasvu on syntynyt jatkuvasta intohimosta kehittyä ja auttaa yrityksiä parantamaan liiketoimintaansa. Econian osaaminen on ainutlaatuista koko Suomessa.

Kasvu Yrityspalvelu Niinisalosta Econiaksi

Econian juuret ovat Yrityspalvelu Niinisalossa ja sen perustajassa Elina Salmivalassa. Yritys sai alkunsa vuonna 1996, jolloin Elina Salmivala, silloiselta sukunimeltään Niinisalo, ryhtyi vuokraamaan omaa työpanostaan yritysten käyttöön. Käytännössä Elina vuokrasi alkuun itseään toimistotöihin, myöhemmin monipuolisiin kehitysprojekteihin. Tällä hetkellä vakituisia työntekijöitä on reilut 150 ja yrityksen liikevaihto on lähes 11 miljoonaa euroa.

– Alussa toimintamme perustui pienyritysten kansainvälistymis- ja vientihankkeisiin: rakensimme mm. vientirenkaita. Kehittämisprojekteissa havahduimme siihen, että suurella osalla yrityksistä taloushallinto oli hoidettu huonosti. Käynnistimme tilitoimistopalvelut vuonna 1999, Elina kertoo.

– Henkilöstövuokraus oli toiminnassamme vahvasti mukana alusta saakka, sillä alkuperäinen liikeideani oli vuokrata omaa työpanostani yrityksille. Ensimmäiset kymmenen vuotta toimimme osana valtakunnallista henkilöstövuokrausketjua. Aloitimme toimistotyöntekijöiden vuokrauksella, mutta laajensimme toimintaa pikaisesti eri toimialoille ja tulimme tunnetuksi myös tuotannossa. Henkilöstövuokrauspalvelut itsenäistyivät vuonna 1997. Nykyisin henkilöstöpalvelumme kattavat rekrytoinnin, HR-palvelut ja työoikeudelliset palvelut.

Kohti kasvua Econiana

Vuoteen 2010 mennessä Yrityspalvelu Niinisalosta oli kasvanut merkittävä porilainen tilitoimisto ja henkilöstövuokrausyritys. Liikevaihto ylsi lähes 2,5 miljoonaan ja työntekijöitäkin oli 60-70. Yritys ei enää mahtunut Yrityspalvelu Niinisalon raameihin: vuonna 2010 syntyi Econia: kokonaisvaltainen talous- ja henkilöstöhallinnon asiantuntijatalo.

Seuraavat vuodet Econia kasvoi voimakkaasti: liikevaihto ylsi 20% kasvuun useampana peräkkäisenä vuotena. Uusia Econia-toimipisteitä avattiin yritysostojen kautta Ikaalisiin, Harjavaltaan, Mänttä-Vilppulaan, Sastamalaan, Raumalle, Keuruulle, Kankaanpäähän, Jyväskylään ja Tampereelle. Econian päätoimipiste siirtyi Porista Ulvilaan vuonna 2014.

Porilaisesta tilitoimistosta ja henkilöstövuokrausyrityksestä kasvoi monialainen asiantuntijatalo, joka tarjoaa saman katon alta taloushallinnon, henkilöstöpalvelut, isännöinnin ja kansainväliset palvelut. Econian palvelukokonaisuus on edelleen ainutlaatuinen koko maassa. Tytäryhtiöt sulautuivat Econiaan vuoden 2017 alussa ja nyt palvelemme 13 paikkakunnalla yhtenä, paikallisesti vahvana Econiana.

Kasvun resepti

Econian kasvun reseptiksi tiivistyvät laatu ja jatkuva intohimo kehittyä.

– Tilitoimisto-ja henkilöstövuokrauspalvelumme saivat ISO 9001 -laatusertifioinnin jo 2006: silloin käynnistyi sisäinen kasvu ja laadun kehittäminen. Toimintaamme säätelee laatujärjestelmän lisäksi omavalvontajärjestelmä sekä vuosittaiset ulkoiset auditoinnit. Kasvumme taustalla ovat yhteiset tavoitteet ja toimintatavat sekä säännönmukainen seuranta. Otamme asiakastyytyväisyyden vakavasti ja haluamme tehdä työmme niin hyvin kuin mahdollista, Elina linjaa.

Alussa kasvun liekkinä oli Elinan sisäinen palo, joka on valjastettu vuosien mittaan jokaisen econialaisen intohimoksi kehittyä asiantuntijana ja ylittää asiakkaan odotukset.

– Haluan kehittää Econiaa sekä löytää uusia, innovatiivisia toimintamalleja ja liiketoimintamahdollisuuksia. Kehitämme jatkuvasti sekä organisaatiomme että henkilöstömme osaamista, jotta voimme lunastaa palvelulupauksemme. Lupaamme pitää huolta asiakkaistamme. Se tarkoittaa, että osaamiseemme voi luottaa haastavissakin tilanteissa.

Liki 25-vuotias Econia jatkaa kasvuaan kotimaisena, avainhenkilöidensä omistamana asiantuntijaorganisaationa. Econia on yksi toimialansa merkittävimmistä yrityksistä Satakunnassa ja on viime vuosina vahvistanut asemiaan Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Econia toimii aktiivisesti myös Olkiluodossa ja Äänekoskella. Lähivuosien tavoitteena on avata toimipisteitä myös muualle Satakuntaan, Pirkanmaalle, Uudellemaalle ja Keski-Suomeen.