Ikaalisten Luomu ei tyydy hätiköityihin rekrytointeihin

Ikaalisten Luomu Oy:n kasvihuoneissa työskentelee käsistään käteviä ammattilaisia, jotka koostuvat sekä talon vakituisesta väestä että vuokratyöntekijöistä. Luomuvihannesten kasvattaja on käyttänyt Econian henkilöstövuokrauspalvelua jo reilut kuusi vuotta ja on sen ansiosta onnistunut välttämään hätiköityjä rekrytointeja.

Motivoituneita ja hyväkuntoisia työntekijöitä

Ikaalisissa 2,1 hehtaarin kasvihuoneissa työskentelee yhteensä noin 23 työntekijää ja Honkajoen 1,8 hehtaarin kasvihuoneissa noin 20 työntekijää. Kasvihuoneilla työskentelevien vuokratyöntekijöiden määrän voi laskea kahden käden sormin, mutta jo sekin tuo huomattavia etuja rekrytoinnin suhteen.

– Tämän kokoisessa yrityksessä ei ole resursseja hoitaa aikaa vieviä rekrytointeja itse. Haastattelut ja puhelimeen vastaamiset vievät helposti työajasta useita päiviä. Lisäksi hätiköidysti tehdyistä rekrytoinneista voi tulla kalliita, jos esimerkiksi pidemmäksi aikaa kaavailtu henkilö lähteekin työhön kouluttamisen jälkeen nopeasti pois. Econia hoitaa rekrytoinnin huolellisesti pyyntöjemme pohjalta, jonka jälkeen teemme ainoastaan lyhyet haastattelut meillä, toteaa Ikaalisten Luomu Oy:n toimitusjohtaja Ari Kulmanen.
– Työhaastattelun ohessa haastateltava saa myös hyvän käsityksen siitä, minkälaisesta työstä on kyse. Monella saattaa olla hieman ruusuinen kuva puutarha-alasta. Työ on kuitenkin keskiraskasta ja vaatii reipasta asennoitumista, täydentää tuotantopäällikkö Tuomo Rautiainen.
Työntekijöiltä ei edellytetä pohjakoulusta alalle, sillä työhön annetaan kattava perehdytys. Hyvä asenne ja kyky taipua haasteellisiinkin työasentoihin kuuluvat sen sijaan ehdottomiin vaatimuksiin.
– Ei saa olla allergioita ja pitää olla hyvä fyysinen terveys. Kasvihuoneissa pitää pystyä työskentelemään sekä kyykyssä maanrajassa että venytellen yläilmoihin. Vaikka monia työvaiheita pystytään koneistamaan, niin kasvihuoneessa käsillä tehtäviä töitä ei kone pysty korvaamaan, tähdentää Rautiainen.

Molemmin puolin joustava työsuhde

Suurin hyöty henkilöstövuokrauspalvelujen käytöstä on sen tuoma joustavuus: työnantaja saa tekijöitä tarpeen mukaan ja työntekijä voi rytmittää työn esimerkiksi opiskelun mukaan.
– Kasvatamme luomuvihanneksia ympäri vuoden, mutta meillä on yksi osasto, joka on toiminnassa ainoastaan alkukeväästä myöhäissyksyyn. Sen pyörittämiseen henkilöstövuokraus tuo hyvää joustavuutta. Toisinaan käy niin, että vuokratyöntekijöistä tulee pysyviä työntekijöitä. Silloin aito kysyntä ja tarjonta kohtaavat, kun sekä työntekijä että työnantaja ovat saaneet tutustua toisiinsa ja kummallakin on halua jatkaa työsuhdetta, kertoo Rautiainen.

Henkilöstövuokraus perustuu luottamukselle

– Olemme saaneet juuri sellaisia työntekijoitä, joita olemme lähteneet hakemaan. Meille on myös tärkeää, että Econia hoitaa tunnollisesti vuokratyöntekijöiden palkanmaksut ja tilaajavastuulain edellyttämät velvoitteet. Yhteyshenkilömme Econialta tiedustelee aktiivisesti tarpeitamme ja tarjoaa meille sopivia henkilöitä. Käytäntö pelaa hyvin ja auttaa meitä valmistautumaan jo hyvissä ajoin, jos joku työntekijöistämme on lähdössä opiskelemaan tai muita muutoksia on tulossa, kiittelee Kulmanen.

Kuka?
Ikaalisten Luomu Oy kasvattaa luomuvihanneksia Ikaalisissa ja Honkajoella. Kasvihuoneissa tuotetaan vuosittain yhteensä 1,5 miljoonaa kiloa tomaatteja ja kurkkua sekä 4 miljoonaa ruukkua erilaisia salaatteja ja yrttejä. Tuotteita myydään Ikaalisten Luomu-, Onnelliset- ja Pirkka-tuotemerkkien alla kaupoissa ympäri Suomen.

Mitä?
Käytössä Econian henkilöstövuokrauksen palvelut.

Miksi?
Econian henkilöstövuokrauksen palvelut tuovat joustoa henkilöstöresursseihin. Yhteistyö on tuottanut onnistuneita rekrytointeja ja ajan säästöä.