Yritysrahoitusta kehitetään ja arvonlisäveroja lainataan

Hallitus linjasi yritysrahoituksen kehittämisestä ja arvonlisäverojen takaisinlainaamisesta. Ravintoloiden osalta valmistelu jatkuu mallilla, jossa tukea suunnataan ravintoloiden kiinteiden kulujen kompensoimiseen sekä henkilöstön uudelleenpalkkaamiseen. Lakiesitys annetaan eduskunnalle mahdollisimman pian.

Hallitus päätti myös valmistella esityksen arvonlisäverojen takaisinlainaamisesta yrityksille alkuvuoden 2020 osalta. Alkuvuonna maksettuja arvonlisäveroja voitaisiin palauttaa yrityksille ja palautetut ja lykätyt arvonlisäverot maksettaisiin takaisin valtiolle seuraavien kahden vuoden aikana. Kyseessä olisi yrityksille kohdistuva laina, jossa yritykset voisivat lainata jo tilittämiään alv-veroja.

Hallitus keskusteli myös Business Finlandin ja ELY-keskusten myöntämien yritystukien kehittämisestä. Hallitus päätti jatkovalmistelusta, jossa näitä tukia kehitetään vastaamaan paremmin yritysten talousvaikeuksiin koronavirusepidemiasta johtuen.

Tavoitteena on myös, että Business Finlandin ja ELY-keskusten myöntämiä yritystukia voitaisiin kohdentaa kehittämistoiminnan osana nykyistä enemmän yritysten kiinteisiin kuluihin.

Lue lisää valtioneuvoston sivuilta.