Paikallinen sopiminen on työelämän työkalu, joka mahdollistaa työpaikkakohtaisten ratkaisujen luomisen työehtosopimuksen (TES) rajoissa. Sen avulla yritykset ja työntekijät voivat sopia joustavammista työehdoista, mikä voi lisätä työhyvinvointia ja parantaa organisaation kilpailukykyä. Mutta mitä paikallinen sopiminen tarkoittaa käytännössä, ja miksi se on tärkeää?
Paikallinen sopiminen tarkoittaa työnantajan ja työntekijöiden välistä neuvottelua, jossa sovitaan työehdoista tietyissä TES:n sallimissa rajoissa. Sen tavoitteena on tehdä työelämästä joustavampaa ja sopeutua paremmin yrityksen ja henkilöstön tarpeisiin. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi työaikajärjestelyjä, palkitsemismalleja tai etätyökäytäntöjä. Tärkeää on, että sovitut asiat eivät riko työehtosopimusta tai työlainsäädäntöä.
Paikallinen sopiminen tapahtuu yleensä työnantajan ja työntekijöiden edustajan, kuten luottamusmiehen, välisissä neuvotteluissa. Molemmat osapuolet pyrkivät löytämään ratkaisun, joka palvelee sekä yrityksen että henkilöstön etua. Neuvottelutulos kannattaa aina kirjata ylös, jotta sen ehdot ovat selkeitä ja ymmärrettäviä.
Esimerkiksi teknologia-alalla paikalliset sopimukset ovat mahdollistaneet joustavat työajat ja etätyökäytännöt. Palvelualoilla puolestaan työvuorojen vaihtaminen on helpottunut, ja kunta-alalla on otettu käyttöön työaikapankkeja, jotka tukevat työn ja vapaa-ajan tasapainoa.
Paikallisen sopimisen tuomat edut näkyvät niin työntekijöille kuin yrityksille:
Kun paikallinen sopiminen toteutetaan avoimesti ja molempien osapuolten tarpeet huomioiden, se voi edistää sekä työyhteisön hyvinvointia että organisaation menestystä.
Kysy lisää asiantuntijoiltamme!