1 minuutin luku

Harmaan talouden torjunta vahvasti esillä SuomiAreenassa

Harmaan talouden torjunta - 1 - Kokkila - ECONIA

 

Administer Groupiin kuuluvan Econian järjestämässä ajankohtaisessa keskustelussa SuomiAreenassa torstaina 27.6. klo 16 pureudutaan harmaan talouden torjunnan haasteisiin alihankintaketjuissa.

 

Harmaan talouden kitkemistä vai kätkemistä – eikö miljardi euroa kiinnosta?

 

Harmaan talouden aiheuttamat verojen ja maksujen menetykset yhteiskunnassamme ovat merkittävät. Eduskunnan teettämän tutkimuksen mukaan menetykset ovat vuosittain jopa 4-6 miljardia euroa. Verohallinto havaitsi vuoden 2023 harmaan talouden verotarkastuksissa yhteensä 95 miljoonan euron verran ilmoittamattomia tuloja ja 16 miljoonalla eurolla pimeitä palkkoja. Vääränsisältöisiä tositteita havaittiin 13 miljoonan euron arvosta. 

Alihankintaketjuissa haasteena on ennen kaikkea kilpailun vääristyminen. Lakia ja työehtosopimuksia noudattamatta jättävät ulkomaiset yritykset voittavat urakkakilpailuja hintoja polkemalla. Sääntöjä noudattavat kotimaiset yritykset ja suomalaiset työntekijät häviävät kilpailun. Tämän seurauksena tiettyjen alojen yrityksiä katoaa ja kokonaisten ammattikuntien katoaminen uhkaa.

Toinen merkittävä asia on työturvallisuuden heikkeneminen työmailla. Puutteet työntekijöiden kielitaidossa ja koulutuksessa aiheuttavat vaaratilanteita, ja jopa kuolemiin johtavia onnettomuuksia. Valvonnan heikot resurssit ja sanktioiden mitättömyys eivät riitä torjumaan harmaan talouden ilmiöitä.

Tiukkoihin kysymyksiin saadaan vastauksia ja ongelmiin ratkaisuehdotuksia työministeri Arto Satoselta, Rakennusliiton sopimusalavastaava Toni Malmströmiltä ja ylitarkastaja Katja-Pia Jenulta Etelä-Suomen AVIn työsuojelun vastuualueelta. Keskustelun kokemusasiantuntijana on Ojares Oy:n projektipäällikkö Juho Ojares sekä harmaan talouden torjunnan palveluiden asiantuntijana johtaja Heimo Alatalo Econiasta. Keskustelua luotsaa Peter Nyman Vaakunan lavalla. 

SuomiAreena on Suomen suurin yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma, joka järjestetään vuosittain Porissa. Tapahtuma kokoaa yhteen päättäjiä, vaikuttajia, yrityksiä ja kansalaisia keskustelemaan ajankohtaisista aiheista ja yhteiskunnallisista kysymyksistä. Se tarjoaa avoimen foorumin, jossa eri toimijat voivat esittää näkemyksiään ja vaihtaa ideoita.

Lisätietoja:
Communications and Marketing Lead Kirsi Staff, kirsi.staff@econia.com, puh. +358 44 731 6511

Muut sisällöt, jotka voivat kiinnostaa sinua

Harmaan talouden torjunnassa Verohallinnolla merkittävä rooli

Administer Groupiin kuuluvan Econian järjestämässä ajankohtaisessa keskustelussa SuomiAreenassatorstaina 27.6. klo 16pureudutaan harmaan...

Lue lisää →

Valtion budjetin alijäämää voi tasapainottaa torjumalla harmaata taloutta – miksi raha ei kelpaa?

Tämänkin syksyn budjettineuvotteluissa valokeilassa on ollut erityisesti valtiontalouden tasapainottaminen. Tiukasta säästöohjelmasta...

Lue lisää →

Harmaan talouden torjunta esillä SuomiAreenassa 27.6.

Harmaan talouden kitkemistä vai kätkemistä – eikö miljardi euroa kiinnosta? Tule seuraamaan keskusteluammeSuomiAreenassa Porissa 27.6....

Lue lisää →