1 minuutin luku

Econia SuomiAreenassa: harmaata taloutta tulee torjua proaktiivisesti

Harmaan talouden torjunta - 2 - Kokkila - ECONIA

 

Harmaan talouden ilmiöt puhuttivat tänään Porin SuomiAreenassa. Harmaan talouden aiheuttamat verojen ja maksujen menetykset maallemme ovat merkittävät, puhutaan jopa miljardeista euroista vuosittain.

Alihankintaketjuissa haasteena on ennen kaikkea kilpailun vääristyminen. Lakia ja työehtosopimuksia noudattamatta jättävät ulkomaiset yritykset voittavat urakkakilpailuja hintoja polkemalla. Sääntöjä noudattavat kotimaiset yritykset ja suomalaiset työntekijät häviävät kilpailun.

Paras keino torjua harmaata taloutta on Econian johtajan Heimo Alatalon mielestä proaktiivinen toiminta. Sen tosiasialliseen toteuttamiseen tarvittaisiin myös lakimuutoksia: ”Tällä hetkellä, lain määrittelemät edellytykset täyttyvät, kun yritys ilmoittaa noudattavansa Suomen työlainsäädäntöä ja alan työehtosopimuksia laittamalla rastin ruutuun tilaajavastuuselvityksessä. Lakia tulisi muuttaa siten, että yrityksen on todistettavasti selvitettävä ennen työmaalle saapumista, että niitä keskeisimpiä työehtoja noudatetaan. Vastaavasti myös työn tilaajaa tulisi vastuuttaa tarkastamaan asiat riittävällä laajuudella.” toteaa Alatalo.

Viranomaistaholta harmaata taloutta vastaan taistelevat pääasiassa Verohallinto ja Aluehallintovirasto. Keskustelussa tuotiin esille, että verottajan havaitessa rikollista toimintaa, ollaan väkisinkin yleensä myöhässä: rikollinen toimija on usein lopettanut toimintansa Suomessa, siirtynyt toiseen maahan toisella nimellä tai samat toimijat jatkavat toimintaa uuden yrityksen turvin. AVI:lla taas on pelotevaikutusta, mutta käytännön keinot, kuten sanktiot ja välineet ovat riittämättömiä.

Ammattiliitoilla, kuten Rakennusliitolla, on valtaa pysäyttää vaikka koko rakennusprojekti asettamalla se saartoon, jos rikollista toimintaa työmaalla todetaan. Rikosoikeudelliset seuraukset sen sijaan jäävät vähiin. Rikosasioiden käsittelyajat ovat pitkiä ja valittaa voi aina EU-tuomioistuimeen saakka.

Harmaan talouden kitkennässä oleellista olisi toimia ennakoivasti ja pitää huolta siitä, että työmaalle pääsy evätään, jos Suomen lakia ja keskeisiä työehtosopimusten ehtoja ei noudateta. Näin kaikki toimijat, niin kotimaiset kuin ulkomaiset yritykset, olisivat kilpailussa samalla viivalla.

SuomiAreenan keskustelussa ennakkohaastattelun kautta kuultiin työministeri Arto Satosta ja paikan päällä Porissa Rakennusliiton sopimusalavastaava Toni Malmströmiä ja ylitarkastaja Katja-Pia Jenua Etelä-Suomen AVIn työsuojelun vastuualueelta, Ojares Oy:n projektipäällikköä Juho Ojaresta sekä harmaan talouden torjunnan palveluiden asiantuntijaa johtaja Heimo Alataloa Econiasta. Keskustelua luotsasi Peter Nyman.

Katso keskustelu MTV Katsomosta.

Lisätietoja:

Econia Oy, johtaja Heimo Alatalo, heimo.alatalo@econia.com, puh. +358 50 527 9444

Administer Group, Communications and Marketing Lead Kirsi Staff, kirsi.staff@econia.com, puh. +358 44 731 6511

 

Muut sisällöt, jotka voivat kiinnostaa sinua

Harmaan talouden torjunnassa Verohallinnolla merkittävä rooli

Administer Groupiin kuuluvan Econian järjestämässä ajankohtaisessa keskustelussa SuomiAreenassatorstaina 27.6. klo 16pureudutaan harmaan...

Lue lisää →

Harmaan talouden torjunta vahvasti esillä SuomiAreenassa

Administer Groupiin kuuluvan Econian järjestämässä ajankohtaisessa keskustelussa SuomiAreenassatorstaina 27.6. klo 16pureudutaan harmaan...

Lue lisää →

Harmaan talouden torjunta esillä SuomiAreenassa 27.6.

Harmaan talouden kitkemistä vai kätkemistä – eikö miljardi euroa kiinnosta? Tule seuraamaan keskusteluammeSuomiAreenassa Porissa 27.6....

Lue lisää →