2 minuutin luku

Kirjanpitäjä LIVE toi kirjanpitäjän työtä näkyväksi

Perjantaina 19. tammikuuta 2024 järjestettiin maailman ensimmäinen Kirjanpitäjä LIVE -tapahtuma. Tapahtuma järjestettiin verkossa Youtube-livenä. Linjoilla kävi yli 2 000 yksilöityä osallistujaa.

 

Kirjanpitäjä LIVE toi kirjanpitäjän työtä näkyväksi - Econia

Tavoitteena oli tehdä kirjanpitäjän työtä näkyväksi, murtaa kirjanpitäjistä vallitsevia myyttejä ja tuoda esille, kuinka tärkeää ja monipuolista kirjanpitäjän työ on. Erityisesti asiakaspalvelun nopeutta arvostava Administerin tilitoimistoasiakas, esiintyvä taiteilija, mentalisti Pete Poskiparta jakoi myös omat kiitoksensa kirjanpitäjälleen.

Taloushallintoliiton johtajan Juha Sihvosen mielestä taloushallinnon ammattilaisia kyllä arvostetaan muiden ammattiryhmien keskuudessa, mutta usein mielikuvat työstä ovat hieman vanhentuneita tai stereotyyppisiä. Hänen mielestään on erittäin hyödyllistä päivittää ja vähän ravistellakin käsitystä taloushallinnon ammateista – alan tehtäväthän ovat todella nykyaikaisia ja monipuolisia.

Kirjanpitäjä LIVEssä mukana ollut Junior Accountant Sanna Manninen täydentää: ”Pitää myös olla rehellinen sen kanssa, mitä ala pitää sisällään ja millaista osaajaa se tarvitsee.”  

Mannisen näkemyksen mukaan kirjanpitäjän työtä ei aina arvosteta riittävästi. Toisaalta hyvästä asiakaspalvelusta saa myös palautetta. ”Asiakkaat arvostavat nopeaa reagointia, asiakaslähtöisyyttä ja jälkikäteen hyvästä työstä kiitellään.” sanoo Manninen.

Sihvonen muistuttaa, että taloushallintoala joutuu nyt ja tulevaisuudessa kilpailemaan osaajista muiden ammattialojen kanssa entistä enemmän. Tarvitaan siis säännöllisesti ja lisää ajantasaista, realistista tietoa urapoluista, joissa täällä alalla voi työskennellä ja kehittyä.

”Kaikkiin taloushallintoalan ammatteihin hyviä ominaisuuksia ovat esimerkiksi kyky jäsentää laajoja asiakokonaisuuksia, looginen ajattelukyky ja numerotarkkuus. Nämä ominaisuudet myös nopeasti kehittyvät alalla työskennellessä, ja ei sinänsä mitään ”supervoimia” alalla toimivalla tarvitse olla. Mutta kykyä ja halua itsensä ajan tasalla pitämiseen tarvitaan – ja sopivasti uteliasta mieltä uuden oppimiseen koko työuran ajan. Kirjanpitotyö on jo nykyisin entistä enemmän myös asiakaspalvelua, neuvontaa ja kokonaisuuksien hallintaa. Lisäksi tietoteknisten taitojen ja ymmärryksen tarve alalla on kasvussa.” tiivistää Sihvonen kirjanpitäjällä tarvittavia ominaisuuksia.

Manninen komppaa, että hänen mielestään hyvä kirjanpitäjä on sellainen, joka osaa tehdä työtä itsenäisesti, pyytää tarvittaessa apua, sisäistää asiat, on valmis muuttuviin tilanteisiin ja muuttuviin lakeihin sekä osaa suunnitella oman työtahtinsa. Päivät eivät koskaan ole samanlaisia ja siihen pitää tottua alusta lähtien.

Manninen näkee lisääntyvän automaation kirjanpitäjän apuvälineenä: ”Ala silti tarvitsee sellaisia osaajia tulevaisuudessakin, jotka ymmärtävät perinteisen kirjanpidon ytimen ilman automaatiota.”

Myös Taloushallintoliiton Sihvonen suhtautuu tekoälyyn ja muuhunkin nopeasti kehittyvään teknologiaan erinomaisena apurina. Ihmistä teknologia ei korvaa, mutta sen sijaan työn tuottavuus, tiedon tuottaminen ja mahdollisuudet tiedolla johtamiseen voidaan viedä tulevaisuudessa aivan uudelle tasolle sitä tehokkaasti hyödyntämällä.

Kirjanpitäjä LIVEssä seurattiin kirjanpitäjien työtä autenttisessa ympäristössä, kamera kuvasi Administerin Vallilan toimistolla työpistettä tietoturvallisesti näytön takaa. Päivään sisältyi myös yllätyksiä, kuten spontaaneja tanssiesityksiä ja arvontaa chatissä.

Tapahtuman aikana myös keskusteltiin kirjanpitäjistä vallitsevista myyteistä, kuten ovatko kirjanpitäjät aina tylsiä ja vakavia ihmisiä, tai ovatko he vain numeroiden kanssa työskenteleviä robotteja. Chatissä jaettiin myös oudoimpia kohdalle sattuneita asiakkaiden kyselyitä verovähennyksiin liittyen.

Yksi päivän tähdistä, Sanna Manninen, on sitä mieltä, että päivä ”starana” oli hauska ja mielenkiintoinen kokemus. Hän sai tapahtumasta hyvää palautetta kollegoilta, ystäviltä ja sukulaisilta. Vaikka työ voi ruudussa näyttää tylsältä toimistotyöltä, sitä se ei mitä suurimmissakaan määrin ole. LIVE ei näyttänyt ihan koko todellisuutta.

”Välillä päivät täyttyvät sähköposteihin vastaamisista, palavereista, uuden oppimisesta tai vain kirjanpidon tekemisestä ja asiakkaan kanssa kommunikoinnista. Hienoa silti, että alaa tuodaan tällä tavoin enemmän esille. Onhan se hienoa, jos omalla panostuksella saisi tuotua uusia ihmisiä alalle.”

Myös muut päivän starat, Johanna Heinonen, Mateusz Osinski, Heikki Manninen ja Jani Karjalainen olivat iloisia päästessään omalta osaltaan tuomaan alaa ja asiantuntijoita esille sekä kameran edessä omilla kasvoillaan että chatissä vastailemalla kysymyksiin.

LIVEä kävi seuraamassa myös ensimmäisen vuoden tradenomiopiskelija Laura Virtanen. ”En tiennyt oikein mitä odottaa Kirjanpitäjä LIVEstä. Hauska idea ja rennolta ja mukavalta hommaltahan tuo kirjanpitäjän työ tämän perusteella ainakin näytti.” summaa Laura ajatuksiaan. Herättipä päivä keskustelua ja kommentteja Facebookin keskusteluryhmissäkin, joissa ideaa kehuttiin.

Taloushallintoliiton Sihvonen pitää Kirjanpitäjä LIVEä mainiona tempauksena, joka sai mukavasti näkyvyyttä.

”Ehdottomasti toivon lisää tällaista kiinnostuksen herättämistä alan työtehtäviin!”, kannustaa Sihvonen.

Kaiken kaikkiaan päivä oli hauska ja täynnä positiivista pöhinää. Suunnitelmissa on, että Kirjanpitäjä LIVE -tapahtuma ei jää ainoaksi laatuaan.

Muut sisällöt, jotka voivat kiinnostaa sinua

Kenestä vuoden 2016 kirjanpitäjä?

Vuoden kirjanpitäjä -kilpailu etsii ehdokkaita. Kuka vain voi ilmiantaa maan parhaan, ammattitaitoisimman ja ystävällisimmän kirjanpitäjän. ...

Lue lisää →

Maailman ensimmäinen Kirjanpitäjä LIVE 19.1.2024

Mitä: Kirjanpitäjä LIVE Milloin: 19.1.2024, klo 8.00 – 16.00 Missä: verkossa Mukana menossa myös mentalisti Pete Poskiparta! Meillä on...

Lue lisää →

Tilinpäätöksen muistilista

Jotta kirjanpitäjäsi voi tehdä tilinpäätöksen aikataulun mukaisesti ja sujuvasti, varmistathan, että hänellä on kaikki tarpeellinen aineisto...

Lue lisää →