Administer tukee ukrainalaisten yhdistystä Suomessa
Kuvassa: vasemmalla Tanja (Tetyana) Mustonen, Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n projektikoordinaattori, Administerin ...
Suomi.fi -valtuuttaminen ei vielä ole mahdollista kaikissa organisaatioissa. Tulossa on kuitenkin parannuksia.
Yhdistykset eivät voi vielä antaa Suomi.fi-valtuutta. Helmikuussa 2020 on tulossa uusi toiminto, jossa Suomi.fi-valtuudet-palvelu tarkastaa nimenkirjoitustiedot PRH:n uudesta yhdistysrekisteristä. Näin valtuutus onnistuu jatkossa myös yhdistyksiltä. Yhdistysten tulee muistaa hoitaa yhdistyksensä vastuuhenkilötiedot rekisteriin ajan tasalle.
Jos osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen perusteella tarvitaan useamman kuin yhden nimenkirjoittajan osallistumista valtuutukseen, ei niitä voi toistaiseksi antaa esimerkiksi omalle tilitoimistolle. Maaliskuussa 2020 on suunniteltu otettavan käyttöön toiminto, jossa nimenkirjoittaja, esimerkiksi yhtiön hallituksen jäsen:
Organisaatiot, joiden edustajatietoja ei ole merkitty kaupparekisteriin tai muihin viranomaisrekistereihin, eivät voi tällä hetkellä antaa Suomi.fi-valtuuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oppilaitokset, elinkeinoyhtymät, kuolinpesät, tiekunnat, yhteismetsät sekä ulkomaiset yritykset. Digi- ja väestörekisterivirasto (DVV) ja Verohallinto avaavat kesäkuussa 2020 palvelun, jossa Verohallinnon työntekijä luo tarvittavien dokumenttien perusteella organisaation edustajalle valtuutusoikeuden. Organisaatio hakea valtuutusoikeutta myös sähköisesti tai postitse. Tämän jälkeen tämä organisaation edustaja voi antaa Suomi.fi-valtuuspalvelussa normaalisti asiointivaltuuksia esimerkiksi tilitoimistolle tai hyväksyä tilitoimiston tekemiä valtuutuspyyntöjä.
Suomi.fi -valtuuksien antamisen edellytyksenä on Suomi.fi -tunnistus. Ulkomaalaisilla henkilöllä ei usein ole Suomi.fi -tunnistusvälineitä, kuten verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. DVV on julkaisemassa huhtikuussa 2020 palvelua, johon ulkomaalainen henkilö voi rekisteröityä ja luoda itselleen sähköisen tunnisteen. Tunnisteen rekisteröintiin tarvitaan kännykkä ja passi tai kyseisen maan virallinen henkilöllisyystodistus. Tarvittaessa ensitunnistus voidaan hoitaa myös Verohallinnon toimipisteessä. Varsinainen Suomi.fi -tunnistautuminen tapahtuu kännykällä.
Tilitoimistoala tarvitsee Suomi.fi -valtuuksiin toimintoja ja näkymiä, joilla voidaan hallita käyttäjiä ja näiden valtuuksia tehokkaasti ja luotettavasti. Tilitoimisto tarvitsee muun muassa:
Suunnitelmissa on toimintoja, joilla tilitoimisto voi muun muassa hakea tietoja valtuutuksista esimerkiksi asiakkaittain tai työntekijöittäin, kopioida olemassa olevia valtuuksia uusille työntekijöille tai valtuuspyynnöiksi asiakkaille sekä ladata tietoja exceliin. Toteutusaikataulut ovat vielä auki, mutta työ voi alkaa, kunhan kaikki yritysmuodot on saatu Suomi.fi -valtuuksien piiriin.
Suomi.fi -valtuuksien myötä yritysten pankkitilitietojen päivittämiseen eri viranomaispalveluissa on tullut muutoksia.
OmaVerossa ei voi muuttaa yrityksen pankkitiliä valtuutuksen perusteella eli tilitoimisto ei voi tehdä muutosta asiakasyrityksen puolesta. Muutoksen voi tehdä ainoastaan yrityksen oma Kaupparekisteriin merkitty edustaja.
KELAn osalta Suomi.fi-valtuuskoodi ”Tilinumeron ilmoittaminen palvelussuhteeseen liittyvien etuusmaksujen maksamista varten” antaa oikeuden pankkitilin muuttamiseen.
Kuvassa: vasemmalla Tanja (Tetyana) Mustonen, Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n projektikoordinaattori, Administerin ...
SataRekry-messut on loistava tilaisuus tutustua Satakunnan alueella toimiviin yrityksiin, yhdistyksiin ja oppilaitoksiin. Yritykset tarjoavat useita...
Pienyrittäjien, kansalaisjärjestöjen ja kansalaistoiminnan hallinnollista taakkaa tulorekisteri-ilmoituksissa esitetään kevennettäväksi (He 78/2019).