Mitä kannattaa huomioida tilitoimiston valinnassa?

Tilitoimiston valintaan kannattaa käyttää hetki ja pohtia, mitä kumppaniltaan haluaa. Pitkäaikaisen suhteen luomisessa kannattaa olla huolellinen. Kiinnitä huomiota tilitoimistoehdokkaiden auktorisointeihin ja palvelutasoon. Saatko nimetyn kirjanpitäjän, joka tuntee toimialasi ja perehtyy yrityksesi liiketoimintaan? Millainen koulutus kirjanpitäjälläsi ja palkanlaskijallasi on, ja päivittävätkö he jatkuvasti osaamistaan? Onko yhteyshenkilöillesi nimetty varahenkilöt sairastapausten tai henkilövaihdosten varalle? Onko tilitoimisto Taloushallintoliiton jäsen ja onko sen toiminnalla laatusertifiointi? Ovatko kirjanpitäjä ja palkanlaskija – ja heidän varahenkilönsä – helposti tavoitettavissa? Jos tarvitset laajempaa talouskonsultaatiota tai apua yrityslainsäädännössä, osaako tilitoimistosi auttaa myös erityistapauksissa?

1. Mitä yrityksesi tarvitsee nyt?

Tilitoimiston valinnassa kannattaa pohtia ensin yrityksen tarpeita. Mitä haluat hoitaa itse ja mitä haluat ulkoistaa tilitoimistolle. Kuka hoitaa yrityksesi osto- ja myyntireskontraa, varastonhallintaa, palkanmaksua ja perintää? Muista, että voit säästää omaa aikaasi yritystoimintasi kannalta oleellisempiin asioihin, kun ulkoistat aikaa vieviä tehtäviä.

2. Mitä lisäpalveluita yrityksesi todennäköisesti tarvitsee tulevaisuudessa?

Kun yritystoimintasi mahdollisesti laajenee ja kasvaa tulevaisuudessa, voit tarvita peruspalveluiden, kuten kirjanpidon, palkanlaskennan, tilinpäätösten ja veroilmoitusten lisäksi myös esimerkiksi neuvontapalveluja ja konsultointia. Tämäkin kannattaa huomioida tilitoimiston valinnassa. Valitse siis tilitoimisto, jolta löytyy laajemminkin palveluita, kuin juuri tällä hetkellä tarvitsemasi palvelut. 

3. Sähköinen taloushallinto?

Ei enää papereita eikä kuittien etsiskelyä. Ei näpyttelyvirheitä, vaan ajantasainen kirjanpito. Sähköinen taloushallinto on nykypäivää ja säästää paitsi kirjanpitäjäsi aikaa, myös sinun aikaasi ja rahojasi. Saat ostolaskut, teet myyntilaskut ja voit toimittaa mahdolliset muut kuitit suoraan sähköisen kirjanpidon ohjelmaan ja näet sieltä yrityksesi ajantasaisen taloudellisen tilanteen milloin haluat.

Tutustu Econian sähköisen taloushallinnon palveluihin ja pyydä tarjous.

4. Vertaile hinnoittelua

Alhaisella hinnalla ei yleensä saa parasta palvelua ja parasta asiantuntijuutta. Tilitoimistoilla on tarjolla eri tasoisia palveluita ja hinnoittelut voivat olla hyvin erilaisia keskenään. Myös asiantuntijuus maksaa.

Jos vertailet palvelupaketteja, tarkista, mitä kukin kokonaisuus pitää sisällään ja paljonko esimerkiksi paketin ulkopuolisista tositteista tai palveluista veloitetaan lisähintaa. Econialla on tarjolla myös erilaisia ohjelmistopaketteja erilaisten ja -kokoisten yritysten tarpeisiin.

5. Kiinnostaako yritystoimintasi kirjanpitäjääsi?

Asiansa osaava tilitoimisto selvittää juuri sinun yrityksesi tarpeet ja tekee räätälöidyn ehdotuksen juuri sinun yrityksellesi sopivista palveluista ja hinnoittelusta. Kannattaa siis valita kumppaniksi tilitoimisto, joka on kiinnostunut yrityksestäsi ja sen tavoitteista.

6. Ymmärrättekö toisianne?

Kun etsit tilitoimistoa, etsit yrityksellesi kumppania, joka auttaa sinua yrityksesi talouden hoidossa. On siis tärkeää, että ymmärrätte toisianne ja että kirjanpitäjäsi osaa kertoa asioista selkeästi, jotta tunnet antaneesi yritysesi talouden hoidon luotettaviin käsiin.

7. Millaisia suosituksia tilitoimistollasi on?

Tunteeko tilitoimistosi yrityksesi toimialaa ja tarpeita. Tutustu suosittelijoiden kertomuksiin, kysy vaikka referenssiyrityksiä tarjouspyynnön yhteydessä ja kysele heidän kokemuksistaan. 

Lue täältä asiakkaidemme kokemuksista!

8. Miten haluat pitää yhteyttä tilitoimistoosi?

Nykyaikaiset tilitoimistot hallitsevat perinteisten puhelimen ja sähköpostin lisäksi myös WhatsAppin, Teamsin ja muut nykyaikaiset kommunikointivälineet. Joskus toki myös kasvokkain tapaaminen voi olla tarpeen. Pohdi, miten itse haluat tilitoimistoosi pitää yhteyttä. Muista kysyä myös, miten varahenkilöjärjestelmä toimii, jos oma kirjanpitäjäsi vaikka sairastuu.

9. Saatko myös omaan käyttöösi talouden työkalun?

Sähköiset taloushallinnon ohjelmistot toimivat yleensä myös yrityksesi omana työkaluna talouden hallinnassa. Muista varmistaa, että käytettävä ohjelmisto on helppokäyttöinen ja että se toimii tarvitessasi myös mobiililaitteessa.

10. Konsultoiva tilitoimisto valvoo etujasi

Asiantunteva tilitoimisto huolehtii myös verokonsultoinnista. Yllättävät veroseuraamukset ovat merkki puutteellisesta talousseurannasta. Kirjanpitäjäsi tulee huolehtia siitä, että esimerkiksi yrityksesi ennakkoverot ovat linjassa tuloskehityksen kanssa. Econia tarjoaa OmaveroController -palvelun, jolloin kirjanpitäjäsi seuraa yrityksesi veroasioita Omaverossa.

Tutustu Econian talouskonsultointipalveluihin!