Tulli: hyödynnä vientitavaran alkuperä

Tulli haluaa muistuttaa yrityksiä EU:n vastavuoroisista vapaakauppasopimuksista. Ostaja eli sopimusmaan tuoja välttyy tuontitullilta tai saa siihen alennusta, jos vientilähetykseen on liitetty etuuskohteluun oikeuttava alkuperäselvitys tavaran EU-alkuperästä. Tähän käy alkuperäilmoitus tai EUR.1-tavaratodistus. Alkuperä on pystyttävä osoittamaan viejämaassa myös jälkikäteen valmistusasiakirjoista tai myyjältä ennen vientiä saadulla tavarantoimittajan ilmoituksella.

Jos yritys valmistaa vientituotteet itse, tuotteiden alkuperä selvitetään nimikekohtaisen alkuperäsäännön perusteella. Jos yritys vie muiden EU:ssa valmistamia tuotteita, tulee myyjältä pyytää tavarantoimittajan ilmoitus alkuperästä.

Alkuperän ilmoittamisen helppous riippuu tavaraerän arvosta. Jos arvo on enintään 6000 euroa, viejä voi täydentää kauppalaskua määrämuotoisella lausekkeella, jossa ilmoitetaan tuotteen olevan peräisin EU:sta. Tämä menettely on mahdollista usean EU:n kauppasopimuksen piirissä. Mikäli arvo on yli 6000 euroa, kannattaa yrityksen hakeutua valtuutetuksi viejäksi, jolloin se voi itse laatia määrämuotoisen lausekkeen kauppalaskuun lähetyksen alkuperätuotteiden arvosta riippumatta. Tullia voi myös pyytää antamaan alkuperätodistuksen jokaiselle 6 000 euroa ylittävälle tavaraerälle.

Tullin uutisen aiheesta voit lukea täällä. Tullin infopaketin alkuperän osoittamisesta löydät täältä.