Osakehuoneistorekisteri viivästyy

Osakehuoneistorekisteriin kuuluvan osakeluettelon siirtopalvelun oli tarkoitus avautua lokakuun lopussa, jolloin omatoimisesti hoidetut taloyhtiöt olisivat voineet aloittaa osakeluettelotietojensa siirtämisen osakehuoneistorekisteri.fi -sivustolta löytyvän siirtopalvelun kautta. Siirtopalvelun käyttöönotto kuitenkin viivästyy tietosuojaan liittyvistä syistä. Vanhat taloyhtiöt voivat edelleen siirtää osakeluetteloiden tietoja osakehuoneistorekisteriin toimittamalla tiedot lomakkeella.

Myös isännöintijärjestelmien vaatimat rajapinnat viivästynevät

Siirtopalvelun avautumisen lykkääntyminen vaikuttaa myös huoneistotietojärjestelmän rajapintojen valmistumiseen. Isännöintipalvelujen piirissä olevissa taloyhtiöissä osakeluettelon tietoja liikutellaan tulevaisuudessa rajapintapalveluiden kautta huoneistotietojärjestelmään ja toisinpäin. Rajapintojen piti valmistua vielä tämän vuoden aikana, mutta osakehuoneistorekisterin siirtopalvelun valmistumisen viivästyminen saattaa viivästyttää myös rajapintojen valmistumista.

Aikaa taloyhtiöiden osakeluetteloiden siirtoon on tällä hetkellä voimassa olevaan lakiin kirjattu vuoden 2022 loppuun asti. Osakehuoneistorekisteriin valmistautuminen esimerkiksi päivittämällä yrityksen tiedot Kaupparekisteriin ja hoitamalla osakeluettelon tiedot isännöintiyritysten omiin järjestelmiin ajan tasalle ei ole hukkaan heitettyä työtä. Myös oman järjestelmäntoimittajan kanssa kannattaa edelleen pitää yhteyttä osakehuoneistorekisterin tiimoilta.

Lähde: Isännöintiliitto